Založ si blog

Globalizácia, čo priniesla a vzala (1. časť)

 

Úvod

O globalizácii, o tom kedy a ako vznikla, čo priniesla a čo vzala sa rozpráva už dlho. Prívrženci vyzdvihujú jej klady, ku ktorým patrí zvýšenie konkurencieschopnosti trhov a s tým súvisiace zvýšenie efektívnosti výroby, zvýšenie kvality a zníženie cien produktov. Ako priaznivý efekt je vnímaná aj podpora rozvoja a prísun nových technológii, najmä do zaostalejších regiónov a krajín. Podľa jej zástancov, globalizácia prispieva výrazným spôsobom k udržiavaniu mieru, keďže mnohé krajiny sú ekonomický závislé od iných, majú politici aj vlastníci korporácií v prípade konfliktov záujem o kompromisné a diplomatické riešenia. Taktiež oslabuje moc autoritatívnych vlád. Globalizácia dáva živobytie chudobným, čo vedie k zvyšovaniu ich životnej úrovne, a tým aj pomalému presunu bohatstva od bohatých k chudobným, čiže vyrovnávaniu rozdielov medzi nimi. Tí, ktorí hovoria o odvrátenej stránke globalizácie spochybňujú vyrovnávanie rozdielov. Podľa nich sa sila korporácii zvyšuje, ich profit rastie vďaka lacnej pracovnej sile a neexistujúcim reštrikciám v oblasti ochrany životného prostredia v rozvojových krajinách. Týmto spôsobom dochádza k obohacovaniu vyspelých krajín a jej jednotlivcov  a znevýhodňovaniu rozvojových oblastí, čím sa podľa kritikov globalizácie len prehĺbuje rozdiel medzi bohatými a chudobnými. Najvnímavejším dôsledkom je, že všade nájdeme tie isté obchody, rovnaké značky, čo ničí kultúrnu rôznorodosť. Aj globalizácia má však svoj cyklus a čoraz viac ľudí začína poukazovať na jej ústup. Odpoveď, či globalizácia už dosiahla vrchol svojho vývoja alebo to ešte len príde,  ukáže čas. Švajčiarsky ekonomický inštitút KOF* počíta na ročnej báze index globalizácie, na základe ktorého je zostavený zoznam krajín od „najglobalizovanejších“ až po najviac uzatvorené (od roku 1970, posledné čísla sú z roku 2015).

Výpočet je komplexný, zohľadňuje tri dimenzie, a to ekonomickú, politickú a sociálnu globalizáciu, každá z nich má rovnaký podiel na výslednom koeficiente globalizácie. Ekonomický aspekt berie do úvahy medzinárodný obchod (export a import tovaru a služieb ako percento z hrubého domáceho produktu), prichádzajúce a odchádzajúce zahraničné investície ako percento hrubého domáceho produktu, clá a rôzne dane, ktorými je zaťažený medzinárodný obchod znižujú hodnotu globalizácie a ďalšie položky. V sociálnej globalizácii sú zohľadnené napríklad zahraničné hovory (prichádzajúce a odchádzajúce telefonické hovory v minútach na osobu), podiel cudzincov na domácom obyvateľstve, medzinárodný turizmus, počet prijatých a odoslaných listov v pomere k obyvateľstvu, podiel používateľov internetu na celom obyvateľstve, dokonca aj počet McDoland’s stravovacích zariadení, či obchod s knihami v pomere k hrubému domácemu produktu. Politická globalizácia zohľadňuje napríklad počet zahraničných ambasád v danej krajine, členstvo krajiny v rôznych medzinárodných inštitúciách a podobne. To sú iba niektoré z mnohých atribútov výpočtu, každá dimenzia výpočtu má množstvo ukazovateľov, ktoré nevychádzajú z jedného zdroja, ale mnohých ako napríklad Medzinárodný menový fond, Svetová banka, rôzne štatistické databázy, ročenky, zborníky a podobne. Celkový koeficient ako aj každá z jeho troch zložiek pritom zohľadňuje de facto perspektívu (skutočnú, praktickú) a de jure pohľad (právny). Ak údaje za niektoré roky neboli k dispozícií, hodnoty trendu sa určili lineárnou interpoláciou. Zoznam predstavuje 209 štátov, pričom na konci sú prevažne maličké štáty a ostrovy.

Slovensko sa vo svetovom meradle umiestňuje relatívne vysoko už niekoľko rokov, patrí nám 21. priečka (údaje k dispozícií od roku 1993). Pred nami sa umiestnilo Maďarsko, Česko, aj Estónsko.  Z merania Švajčiarskeho ekonomického inštitútu vyplýva:

Ekonomická globalizácia je na Slovensku najsilnejšia, patrí nám 20. priečka z 209, pričom de facto je to 38. priečka a de jure 16. priečka (výsledný priemer de facto a de jure je počítaný matematicky na základe pridelených koeficietov jednotlivých aspektov daného merania).

V sociálnej globalizácií sme na 35. mieste, čo je priemer de facto 46. pozície a de jure 34. pozície.

Politická globalizácia je zo spomínaných troch u nás najslabšia, Slovensku patrí 44. miesto z 209. Najslabšie umiestnenie je de facto, 52. miesto a de jure 31. miesto. Tieto hodnoty môžu byť dôsledkom politickej sily malého Slovenska v celosvetovom meradle. Zaujímavosťou je, že v politickej globalizácií sa pred nami umiestnili štáty ako Rumunsko (24. miesto), Česko (29. miesto), Kórea (31.) Indonézia (33.), Nigéria (35.), Pakistan (39.) Srbsko (43. miesto).

 

 

 

====================

*KOF – acronym pre nemecké slovo „Konjunkturforschungstelle“, čo znamená inštitút pre výskum hospodárskeho cyklu. Hlavnou funkciou KOF je vedecký výskum, šírenie jeho výsledkov v akademických a odborných kruhoch prostredníctvom publikácií a účasťou na medzinárodných konferenciách. Širokej verejnosti ponúka svoje štúdie, prognózy, indikátory a odborné znalosti.

 

Nárast cien nehnuteľností na Slovensku a primárne dôvody

19.07.2021

Situácia na realitnom trhu aktuálne praje predávajúcim a trvá už niekoľko rokov. V roku 2016 boli u nás zaznamenané prvé neprimerané vysoké nárasty cien vybraných nehnuteľností na sekundárnom trhu a v roku 2019 sa už realitný trh začal prehrievať (stanovisko NBS z októbra 2019). Odvtedy sa situácia rapídne zhoršila, štát a relevantné inštitúcie situáciu ešte viac [...]

Ceny nehnuteľností sú nadhodnotené o 20% až 30% vo väčšine ekonomík, niekde aj viac

10.07.2021

Výber z článku – na Slovensku sa ekonomika prehrievala už v roku 2019, najvýraznejšie sa to prejavovalo na realitnom trhu – nominálne mzdy Slovákov od konca roka 2014 stúpli o 31%, zatiaľ čo nominálne (ponukové) hodnoty nehnuteľnosti stúpli za rovnaké obdobie o 58% – najväčší rozdiel medzi cenami nehnuteľností a mzdami bol v roku 2008 a v roku [...]

Je to skutočne ekonomická kríza čomu aktuálne čelíme? Finančné indikátory lámu rekordy a vykazujú hodnoty ako v čase prosperity.

07.04.2021

Z článku: Výrazné zásahy do ekonomiky môžu mať aj nepriaznivé následky, ku ktorým by inak vôbec nedošlo. Tým sa deformuje trh… …po zverejnení ponuky vo štvrtok…obdržala do nedele 88 ponúk, z toho 76 bolo na nákup v hotovosti …Dom sa predal za 460 tisíc amerických dolárov (392 tisíc eur), o 67% prekonal originálnu ponuku …nárast [...]

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Počasie / Dáždnik / Dážď /

SHMÚ vydal výstrahu pred búrkami s krúpami v troch okresoch

04.05.2024 18:48

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov zrážok počas 30 minút. Nárazy vetra môžu dosahovať 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Matthias Ecke

Skupina útočníkov napadla a zranila europoslanca SPD Eckeho. Museli ho operovať

04.05.2024 17:39

Krajinskí predsedovia SPD uviedli, že útok je varovným signálom pre všetkých v Nemecku a známkou toho, že stúpenci krajnej pravice sú už celkom bez zábran.

bodka

Ekonomické témy, psychológia a rozvoj osobnosti, spoločenské témy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 38388x
Priemerná čítanosť článkov: 3199x

Autor blogu